Oorsprong term Unkerzak
Unkerzak is karnemelk met brokken roggebrood gekookt, zonder toevoeging van bijvoorbeeld suiker of zout omdat die stoffen eerder duur waren. Volgens dat artikel is unkerpap dus een zeer eenvoudig recept dat waarschijnlijk vooral door het armere deel van de werk- of landbouwbevolking zal gegeten zijn (zowel bijvoorbeeld tijdens of na het werk op de akker of in de meersen).
De hierna volgende verklaring zou echter betekenen dat de scheldnaam betrekking zou hebben op de welstand van een deel van de bevolking. Rijke boerenzonen hadden de gewoonte om tijdens een avondje uit of ter gelegenheid van een kermis gedroogde paardenmest mee te nemen om aan een mogelijk lief te kunnen aantonen dat ze van goede komaf waren. Die gedroogde stukken paardenmest werd in sommige streken (onder andere in Lede) “unker” genoemd. In dit geval zou de verklaring verwijzen naar een persoon of “zak” die kwam “stoefen” met zijn goede komaf.
Bron: henkdeconinck.be/spotnamen/kalken
Het bier Unkerzak
Ondertstaande Unkerzak heeft niets met pap of paardenmest te maken.
Het is een bier van Kalken.
Ontstaan in 1996 – 1997 gebrouwen in opdracht van Volleybalclub Kalken
Unkerzak – 7% Alc.Vol.
Gebrouwen door Proefbrouwerij – Lochristi
Beschrijving
Goudblond bier met witte schuimkraag. Weinig koolzuurpareling.
De neus is veelbelovend. Moutig en fruitig, met hier en daar wat karameltoetsen.
De smaak is zoet, moutig. Ook hier fruitige toetsen die even naar boven komen. In de achtergrond enige bitterheid die blijft hangen tot in de afdronk.
Bestellen kan via de leden van het bestuur of via Lieven ()